Monday, September 22, 2014

RESIPI - Sup Tulang

Assalamualaikum dan Salam Sabtu !


Yey ! --

Weekend is here again --
Dan bila weekend, ianya adalah Family Day! --
We are small group of 3-5 persons --
But normally only Ami, Wan and Kakabell jak yang available --
Kalau bertuah Erik and Sofi will join ! --
Erik seldom at home due to outstation --
Whenever he is around, Sofi will be joining --
Yey ! Small family but means a lot !


Harinieh --

Kakabell teringin makan roti canai --
As usual, disebabkan Wan pernah belikan once di Kedai Noni --
Kakabell minta beliau belikan lagi --
Kalinieh Kakabell minta 2 keping ! --
Morning breakfast we had Roti Canai Kedai Noni yang lazat meletup and Teh 'O' panas --
Kakabell managed to masak nasi goreng cina sebab ada baki nasi semalam --
Kakabell will share the menu soon.
Roti Canai by Kedai Noni Chicken Rice. Delish !

For those yang berada / coming to Kuching --
Boleh try Roti Canai / Nasi Ayam Kedai Noni di Matang --
There are several Kedai Noni and they are so famous with their Nasi Ayam --
Address: Noni Chicken Rice - 701, Matang Jaya Commercial Center, Jalan Matang, 93050 Kuching, Sarawak.



Sup Tulang --

Lepas we had breakfast --
Ami dan Wan terus repair motor --
Kakabell bersiap dan grab basikal pergi ke kedai depan beli barang masak untuk lunch --
Percaya or tak, Kakabell stood dekat depan tempat lauk basah about 10mins fikir nak masak apa --
Lepas dah pertimbangkan, Kakabell choose untuk beli Tulang Lembu dan Daging Lembu --
Sup Tulang kita harinieh !



Bahan-bahan:

1kg tulang lembu - kebetulan Kakabell dapat 10pcs.
9 biji bawang merah - Mayang semuanya (3 biji untuk rebusan, 3 biji untuk buat bawang goreng, 3 biji untuk tumisan).
3 ulas bawang putih - Mayang semuanya (1 biji untuk rebusan, 1 biji untuk buat bawang goreng, 1 biji untuk tumisan).
1 batang kayu manis.
3 biji bunga lawang.
2 inchi halia (depends on size) - Potong Kiub panjang-panjang, kasar.
2 sudu makan serbuk sup (Kakabell guna cap Adabi) - Bancuh dengan air.
1 pokok daun sup - Cincang halus.
2 biji kentang - Belah 4/each.
1/4 kobis bunga - Potong kecil.
Garam.


Cara-cara as follows:



1. Mayang semua bahan untuk rebus / tumis


2. Masukkan tulang, air, dan bawang merah + bawang putih + halia + kayu manis + bunga lawang ke dalam periuk. Rebus selama 1jam - 1 jam 30 min. Masa merebus bergantung kepada tahap keempukan daging.

3. Semasa tulang sedang merebus, di dapur yang lain, tumiskan bawang merah + bawang putih sehingga naik bau harum dan masukkan bancuhan rempah sup. Tambahkan sedikit air, biarkan menggelegak sebentar dan terus masukkan kedalam rebusan dalam periuk.

4. Dalam 1 jam to 1 1/2 jam, dgg dah melembut dan masa untuk masukkan kentang. Tunggu dalam 15 min, kentang dah melembut, sila masukkan lobak + kobis bunga. Biarkan ianya memasak sekejap.

5. Last but not least, season to taste dan masukkan daun sup. Let it simmer for awhile, turn off the stove, masukkan bawang goreng. Ready to serve !

6. Wallah ! Ready dah. Sambal kicap tu mudah jep. Lenyekkan 1 ulas bawang putih + 1 biji cili + perahan 1/2 limau kasturi + kicap. Mix and ready to serve.

Alhamdulillah --
Happy tummy happy heart !

Selamat mencuba dan Till then !

No comments:

Post a Comment