Wallah --
Punyalah rindu masakan Bonda Kakabell --
Dengan gagah Kakabell pergi kedai depan cari barang dapur yang patut --
Borong sayur-mayur, pisang (setelah hampir sebulan baru makan buah, pathetic !) and other things.
Untuk lunch harinieh --
Kakabell masak; masak lemak sayur-mayur, ikan sweet sour (guna left over kuah sweet sour semalam, panaskan + tambah air + capsicum + 1/2 tomato dikiubkan then simmer the gravy + ikan goreng...yummmmy) dan juga ikan goreng berempah.
Bahan-bahan
2 biji bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang halus
1 keping ikan masin (isi ikan) - Kakabell tak ada ikan bilis so ganti dengan isi ikan masin. Bab ikan bilis nieh leceh sikit sebab Kakabell memang memilih ikan bilis T_T
5 ekor udang - buang kulit dan belah dua (baki udang itu hari)
3 keping kobis bunga
1 genggam taugeh
1 biji tauhu - potong kiub
Santan secukupnya (Kakabell guna santan kotak. Easy peasy.)
Garam
Cara-cara
1. Renehkan air dan masukkan bawang merah + bawang putih + ikan masin sehingga menggelegak.
2. Masukkan santan sedikit supaya menjadi kuah santan cair. Masukkan tauhu dan biarkan dalam 5min supaya tauhu masak.
3. Masukkan kobis dan taugeh. Let it simmer dan masukkan santan pekat.
4. Season to taste dan ready to serve !
Alhamdulillah Ami Kakabell suka --
Kakabell tak berjaya buat sambal belacan --
Noob sambal belacan but Kakabell akan belajar soon.
InsyaAllah !
Till then !
No comments:
Post a Comment