Friday, September 19, 2014

RESIPI - Ikan Cencaru Masak Lemak Cili Berapi

Assalamualaikum dan Hallo !

Semalam --
Kakabell terasa nak makan sangat masak lemak cili api --
So, dengan lajunya Kakabell do the house chores and get ready to cook !

Resipi as follows! :

Bahan-bahan (3 orang makan):
3 ulas kunyit hidup (Depends on the size)
3 biji cili api
1 ekor ikan cencaru (saiz sederhana, potong 3)
1 biji kentang - potong ala wedges
1/2 biji tomato - potong kiub
Sedikit capsicum (Option - Kakabell nak habiskan stock lama)
1 kotak santan 200ml
1 - 1.5 liter air
1 helai daun kunyit
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Giling kunyit + cili + garam bersama. Kakabel suka giling. Nak tumbuk dalam lesung pun ok. (Kunyit kena halus, cili tak halus sangat pun ok)
2. Renehkan air dan masukkan bahan yang digiling tadi. Masukkan sedikit santan (jadikan santan cair). Let it simmer for awhile.
3. Masukkan kentang, biarkan ia sehingga empuk.
4. Masukkan tomato + daun kunyit + capsicum + ikan cencaru. let them simmer together.


5. Last but not least, masukkan semua santan, tune down the api dan sentiasa kacau. Season to taste. Ready to serve !

TIPS:
Keep stir the gravy selepas masukkan santan pekat sebab kalau dibiarkan, nanti santan akan pecah dan santan akan jadi bergumpal-gumpal. Since Kakabell guna santan kotak, it is not an issue. Kakabell dah buat testing semalam, let it menggelegak dan santan tidak bergumpal. Kalau santan original dan perah freshly, jangan biarkan ya.
Sebahagian daripada bahan-bahan. Duit syiling tu sebagai rujukan saiz sahaja.
Actual color lagi kuning but not really showed up here in the photos. It's OK. Kunyit hidup memberikan color yang sangat menyelerakan sebenarnya.

Dalam resipi kalinieh Kakabel tertinggal serai --


Also not a major issue, the taste still ummmph !

Alhamdulillah --
Using the same resepi, harinieh Kakbell buat Masak Lemak Telur Masin pula --
Masyaallah, Alhamdulillah Ami Kakabell suka sangat-sangat.

Untuk dinner, Ami Kakabell ajak dating and grab some Western Food here --
So, ada bahan baru nak review about food in Kuching !

Selamat mencuba and Till then !

No comments:

Post a Comment