HELLO New week !
Actually Kakabell dah pernah post Resipi Mee Goreng nieh last week but secara tak sengajanya Kakabell terdelete dengan rileknya --
Now, Kakabell akan re-write and re-do --
But the wording and kata-kata pesanan penaja yang ikhlas dari hati memang xdapat nak ditaip semula lahh ya.
There you go !
Bahan-bahan (2 orang makan).
2 sudu minyak masak - untuk menumis.
1/2 labu bawang kuning - didadu.
1 ulas bawang putih - smash dan potong dadu halus.
1/2 paket mee kuning - basuh, drain and toss.
1 ketul ayam bahagian dada - slice / dice it.
1 sudu makan cili boh.
2 sudu makan kicap manis (Kakabell guna kicap cap Kipas Udang).
1 biji telur.
Lobak hiris halus.
1/2 biji tomato - didadu.
100ml air.
1 biji limau kasturi.
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar + bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili boh. Tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan ayam. Gaul sehingga keluar air dan kering.
4. Masukkan tomato, kacau dan masukkan sedikit air.
5. Masukkan kicap dan lobak, kacau sebati and let it simmer for awhile (Biasanya kicap dah bagi full flavor dan mee kuning itu sendiri dan masin. Unless mee tu flavor-less, then you may add your seasoning to taste)
6. Masukkan mee, kacau rata.
7. Buang ruang ditengah kuali, masukkan telur dan kacau sebati.
8. Taste the mee and kalau under seasoning, tambah lah garam and season to taste. Ready to serve !
9. Plating and bubuh limau for extra flavor.
TIPS:
Kalau nak rasa lebih mamak, masukkan 1 sidi teh serbuk kari selepas masukkan cili boh, masukkan extra diced onion selepas masukkan mee, lebihkan sayur mayur dan lebihkan minyak masak. KIHKIHKIH. Ini serious. No joke. Have a try.
Alhamdulillah --
Ami Kakabell suka sangat --
Sampey sikmo (sampai tak nak) share dengan Kakabell --
But at last Ami Kakbell suap juak --
Pahala free pagi-pagi sayang-menyayang.
Till then !
No comments:
Post a Comment